Oslić u povrću

Oslić u povrću

DSC00841 - Copy

Nemam nameru u uvodu da pričam koliko je riba zdrava i da treba da se što češće nađe na vašem nedeljnom jelovniku, mislim da smo to svi već manje više savladali. Sada ribu ili volite ili ne, što se kaže ili je obožavate ili mrzite :)

Ja spadam u grupu ljudi koji obožavaju ribu, i verujem da sam tu ljubav nasledila od mog oca. Tata obožava ribu i sve riblje specijalitete što se njega tiče riba može da bude i svih sedam dana na tanjiru :) Kao dete, bila sam njegov prilepak gde i on tu i ja 😀 .  On kao veliki ljubitelj pecanja, prirode i pre svega Dunava, koristio je uvek slobodnu priliku da se otisne na reku i napuni se energijom. Ja sam dugo godina bila glavni „pomagač“ prilikom pecanja, u čamcu, koliko jedno dete može biti :) Obično se leti završavalo sa kupanjem, tako da od ribe tada nije bilo ništa :/  ali zato ako je iskoristio priliku i „zbrisao“ od mene ulov je bio fantastičan, posebno je maher za štuku. Njegova riblja čorba i ostali specijaliteti  su broj jedan, ustavri pored mame koja je fantastična kuvarica-domaćica i njega koji obožava dobar zalogaj i isto tako se „prihvati kecelje“  pogotovo za sve specijalitete pored vatre i u prirodi, teško da sam mogla i da budem drugačija, ustvari imala sam dva izbora ili da postanem kao oni ili sušta suprotnost… i eto otuda moja ljubav i prema ribi i prema hrani, dobrom zalogaju ali isto tako i uživanje prilikom kuvanja i spremanja hrane, uživanje u malim životnim sitnicama…ljubav prema prirodi… Ljubav je najveće bogatstvo koje  se nasleđuje :)

Ovaj put sam spremala morsku ribu:

DSC00804

Kupila sam dva oslića (oko 700g) to je meni i više nego dovoljno jer moj muž spada u grupu onih koji mrze ribu (i jede je jedino kada njegov  „starac“-tast sprema, sada da li iz poštovanja i pristojnosti ili mu je stavrno najukusnija to još nisam shavtila 😀 )

U TW šerpu iz Chef series od 2,8l sam stavila malo maslinovog ulja, kolutiće praziluka (jedan struk) u extra Chefu sam iseckala jednu srednju glavicu luka, ubacila zajedno sa prazilukom i dodala oko 100ml vode, so i začin , i dinstala na tihoj vatri…

DSC00807DSC00808

 

 

 

 

 

 

 

DSC00810

Za to vreme sam 100g pasulja (koji sam prethodno potopila) ubacila u posudu za kuvanje pirinča, sipala sam 250ml vode i ubacila u mikro na 800w 12 minuta (možete koristiti i pasulj iz konzerve, ali ja sam zaboravila da ga kupim, a i ovo je mnogo jeftinije ).

DSC00817

Kada je bilo gotovo, proprala sam pasulj i ubacila ga u šerpu, kuvao se 15tak minuta pa  sam zatim ubacila jedno 100g tikvica i malo crvene paprike (ne mora, meni se našle pri ruci) , 200g naseckanih na krupnije šampinjona, jedno 5-6 čenova belog luka, možete ga iseckati ili na presu za beli luk istisnuti kako više volite. Nalila sam sa 300ml belog vina.

DSC00819Moram da vam otkrijem jednu tajnu, belo vino koristim za mnoge specijalitete ali ga retko pijemo, (ja samo u posebnim prilikama), mrzim kada mi se povlači po frižideru, umesto toga kada otvorim flašu i ako se ne popije i ne iskoristi za kuvanje, jednostavno sipam u posude za zamrzivač i zamrznem tako da uvek imam spremne kocke vina  :)

DSC00823Posle 15tak minta u  šerpu sam ubacila i jedan svež paradajz i nalila sam još oko 500ml soka, i naseckala sam oko pola veze peršunovog lista i ostavila da se to ukuva 15tak minuta.

Zatim sam deo toga prebacila u ultra pro (moj je od 2l) pa sam stavila oslić pa ponovo sloj povrća, tako da je oslić bio ušuškan u povrće.

DSC00824DSC00825

Ubacila sam u rernu na 180C, oko 35-45 minuta…

 

 

 

 

 

 

DSC00826 - Copy

Miris savršen ukus još lepši, poslužila sam još uz zelenu salatu koja je bila začinjena sa limunom i maslinovim uljem i malo karija (moje skorašnje otkriće, obožavam ukus zelene salate i karija ne znam da li ide, da li se slaže, probajte pa sami prosudite, meni salata ima tako pun savršen ukus).

DSC00831 DSC00830 DSC00841 - Copy

Ako vam ostane nešto od ovog ručka bez brige, samo prebacite u neku od višenamenskih posuda i ostavite u fižideru, možete posle da podgrejete ili čak savršeno je i hladno imate svoju ličnu „ribu iz konzerve“ sa povrćem :) Ultra pro savršeno sačuva sočnost i ribi (koja upije sve mirise i ukuse povrća) ukusi su savršeni…

Priajtno!

P.S. Ljubav prema ribi, prirodi, uživanju u Dunavu… danas moj tata prenosi na moju decu, svoje unuke, koje obožavaju odlaske na pecanje u zoru… kuvanje uz vatru, šetnje sa dedom ( i babom)… Ljubav prema životu  se nasleđuje kao što rekoh  :)

 

Potrebni sastojci:

 1. Oslić-oko 700g (ili više prema vašoj želji broju osoba)
 2. struk praziluka
 3. glavica luka
 4. beli luk-5-6 čenova
 5. 100g probarenog pasulja ili iz konzerve
 6. 200g šampinjona
 7. 100g tikvica i parike  (ne mora)
 8. paradajz-1-2kom, i 500ml soka
 9. belo vino oko 300ml
 10. peršunov list, začini, so, maslinovo ulje
 11. zelena salata
 12. limun

Tupperware posude:

 1. Extra Chef
 2. Šerpa 2,8l Chef series
 3. Ultra pro 2l

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *