Bauk zvani mikrotalasna

download (2)

Volim Mikrotalasnu, volim Tupperware jer ima fenomenalnu kolekciju posuda namenjenu za pripremu hrane u mikrotalasnoj rerni. Kada to kažem ponekada me gledaju kao da sam vanzemaljac, neki sa žaljenjem, a tek neko se složi sa mojom tvrdnjom!

Pa ajde da rešimo i taj BAUK zvani MIKROTALSNA

Iskreno, i ja sam pre nekih 15  godina bila u fazonu mikrotalasna nije zdrava. Da ste me pitali, a zašto tačno misliš da nije zdrava? Pa odgovor bi bio tipa „Eto, tako kažu“,  a šta tačno kažu nemam pojma, i da li su ti dokazi validni ili nisu.

Zahvaljujući Tupperwaru koji je razvio posebnu kolekciju namenjenu za podgrevanje, kuvanje u mikrotalasnoj počela sam da se interesujem malo o mikrotalsnoj njenim prednostima i priči o zdravlju, zračenju….

 

Kada sam sa mojim dragim uselila pre 11 godina u stan, kuma je došla i rekla donosim ti Mikrotalsnu za useljenje..Moja reakcija je bila..Dobro, ali ja NE  koristim mikrotalsnu. Ona je bila u fazonu, znam te koristićeš je..čekaj da probaš… Ok dobro priznajem poznaje me dobro.

Posle tri dana sam bila u fazonu  „Draga kumo hvala do neba, ovo je moja najbolja drugarica u kuhinji :)

 

I tada kreće moje igranje, učenje i edukacija oko mikrotalsne. Još uvek učim, a sa svakim novim proizvodom koji Tupperware plasira sve sam više oduševim. Mikrotalsnu često koristim, jer mi omogućava brzinu i efikasnost.

Pa krenuću redom, da rešimo taj BAUK od mikrotalsne da nađemo odgovore io da se bolje upoznate sa svim mogućnostima koje imate.

Šta su mikrotalsi?

Mikrotalsi su elektromagnetni talsi frekvencie ca. 2,45 GHy i oko 12,2 cm talsne dužine. u elektromagnetnom spektru su ispred infracrvenih talasa i odmah iza radijskih talsa.

 

Kako je nastala mikrotalsna rerna? Ili ti  malo istorije….

Kao što biva sa svim velikim otkrićima, sasvim slučajno 😀  Prilikom razvoja radara za vojne svrhe Persi Spenser je primetio da se nešto dešava čudno sa njegovom čokoladicom u džepu, istopila se. Kao naučnik dalje ništa nije bilo slučajno shvatio je mogućnosti i počeo da proučava u tom pravcu. To je bilo davne 1946 godine. Prva namirnica koju su probali da koriste u mikrotalsnoj bile su kokice, a zatim jaje koje je explodiralo :)  Prve mikrotalsne su izbačene na tržište 1947. godine i bile su ogromne :) do 1975 godine Mikrotalsna je u Americi doživela pravu expanziju i prodato je više miliona… Danas više od 95% stanovništva u Americi ima i koristi mikrotalsnu.

Mikrotalsna i zračenje???

Kao što rekoh, u Americi više od 95% populacije koristi mikrotalsne rerne već godinama, i ne postoji nijedan dokaz da je mikrotalsna povezana sa određenim bolestima.

Gojaznost?  Ako je nekom izgovor da je mikrotalsna kriva za preveliku gojaznost, odlično.. Da se razumemo na vama je izbor šta ćete kuvati u mikrotalsnoj. Da li ćete podgrejati sendvič ili obariti povrće, izbor je Vaš. Mikrotalsna ne bira šta stavljate u nju…. tako da idemo dalje

Kod nas je slika nešto drugačija, iz prostog razloga što je plasirana priča o štetnosti istih. Ok slažem se štetno je i zrači, i nemojte ni slučajno da koristite mikrotalse. Izbacite je  iz kuće istog momenta… Dobro sada izbacite i mobilni telefon jer se mikrotalsi koriste i u mobilnoj telefoniji. Šta??? Mobilni da bacite nećete. A zašto kada se isit mikrotasni koriste, a mobilni telofon je konstatno uz Vas i izloženost zračenju je veća. Aaaa pa zato što koliko god da Vas smara i koliko god da „zrači“ čini vam život lakšim i jendostavnijim, zar ne?

Pa šta je onda problem da date šansu mikrotalsnoj, i da učinite da život bude jednsotavniji, olakšajte sebi koliko možete. Nije problem?

download (4)

Ako je problem i ostajete pri svom, dalje ne morate da čitate jer nema potrebe da znate kako radi mikrotalsna.. Hvala na pažnji…

Za one koje još zanima ova tema idemo dalje :)

Prednsoti mikrotalasa

 1. Ušteda energije – vreme pripreme je kraće, smanjuje se potrošnja energije i do 75% u odnosu na klasičan šporet i rernu.
 2. Ušteda vremena- kao što rekoh vreme podgrevanaj je kraće, ne gubite vreme za grejanje šporeta, ringle, rerne…
 3. Ušteda novca-  kada uzmete gore navedene stavri jasna je korelacija, manji racun za struju :) i uz to svu hranu možete da podgrejete i smaim tim da uštedite jer ne bacate hranu.
 4. Eliminisanje masnoća- možete da pripremite hranu bez dodatka masnoća, obork može da bude lagan, kao što rekoh vi birate namirnice
 5. Ukus hrane ostaje sačuvan-čuvaju se hranjivi sastojci i vitamini u namirnici
 6.  Lakše održavanje-uz Tupperware posude većina namirnica se priprema u zatvorenim posudama, na taj nači izbegavate prskanje i prosipanje.
 7. Eliminisanje nepriajtnih mirisa

 

Kako mikrotalsi deluju?

Mikrotalasi dovode do vibriranaj molekula vode u hrani, što utičće na podizanje temperature. Mikrotalsi su brzi i efikasni jer svoju eenrgiju usmeravaju neposredno na molekul hrane.

 

Dobro pošto smo razjasnili neke od zabluda i nešto novo naučili, možemo da pređemo i na izbor posuda u zavisnosti da li želite da podgrevate, kuvate, pečete u mikrotalsnoj. Tupperware je razvio fantastične kolekcije.

Kako bi ovaj tekst bio previše dugačak  i možda izgubio suštinu jer mu je svrha pre svega da razbijemo predrasude ovde je spisak Tupperware proizvoda koji su adekvatni za upotrebu u mikrotalasnoj a klikom na iste možete  da pročitate detalje i izaberete proizvod  koji je baš po vašoj meri. Naravno za sva pitanja sugestije, pomoć oko izbora adekvatnih posuda, prezentovanje istih stojim vam na raspolaganju i možete mi pisati na mail kuvamcuvam@gmail.com

 

 1. Osnovni 500W/srednje toplo 50% snaga, Preporuka promešajte svake 3 minute tokom podgrevanje
 • Toplo serviranje Warmie – Serviranje, podgrevanje
 • CrystalWave-podgrevanje, hlađenje, transport
 • Micro plus- podgrevanje, zamrzavanje i odmrzavanje, hlađenje, transport

       2. Za svakodnevnu upotrebu

download (11)

      3. Premijum kolekcije

IMG_20190309_130931

 • Microgourmet-kuvanje na pari
 • Expres lonac za mikrotalsnu-brzo kuvanje
 • UltraPro-kuvanje, odmrzavanje, zamrzavanje, hlađenje
 • MicroPro Grill-pečenje na žaru, kuvanje, tostiranje
 • Micro Urban-kuvanje na pari, kuvanje kraćih testenina pirinča i žitarica, odmrzavanje

Izvor:

Mikrotalasna pećnica

Tupperware promo katalog

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *