Pileći bataci i rizi- bizi

DSC00496

Ručak… šta kuvati danas..hm..
kod mene je uvek mrtva trka sa vremenom, željama mojih ukućana…i naravno sastojcima koje imam u frižideru.
Piletina je omiljena na tanjiru, naravno najviše je vole pohovanu ali za to radnim danom baš i nemam vremena.
Moje klinceze su poručile batak, verujem da svako dete voli da ga zgrabi u ruke i smaže, pa tako i one. Naravno na meni je da smislim neki prilog koji će biti zanimljiv pa da uz meso pojedu i nešto povrća. Iako generalno mi nemamo problem oko jela ima dana kada imam osećaj kao da su skovale pakt protiv mene i moje kuhinje.
Pošto sam tanka sa vremenom odlučila sam se za najjednostavniju varijantu, ali po meni i često najukusniju..ono kada se piletina lepi za prste.
Nažalost ostla sam bez moje super domaće piletine (imam divnu svekrvu koja se potrudi i uvek nas obraduje divnom, ukusnom piletinom..žena na selu uhrani onako po domaći što se kaže. Očekujem ovih dana prolećnu isporuku), morala sam da kupim u marketu nije ni to loše nešto su sitniji od mojih super domaćih tako da je u nepunom kg bilo 8 bataka.

DSC00452DSC00449
Posolila sam ih, u šerpu od 2,8l-twchef  sam na dno stavila pola kašike domaće masti (opet se vraćam na to ja više volim da koristim mast od ulja,ali naravno stvar navike možete koristiti bilo koje ulje) sipala sam oko 100ml vode, odgore sam dodala mešavinu začina, pokopila i stavila na 1,5 da se lagano krčka.

DSC00455DSC00453

Bitno je da lagano krčkate, kada je piletina skoro gotova, pojačala sam da porumeni. Tako je ostala sočna iznutra a spolja hrskava. Batake sam premestila u toplo serviranje.

DSC00471DSC00472

doku se meso krčkalo ja sam već očistila uz pomoć univerzalnog nožića za guljenje 2 srednje šargarepe i sitno ih iseckala u Extra Chef-u, mladi crni luk (možete koristi i redovni, ali ovako bude slađe) sam iseckala na kolutove.

DSC00463DSC00467

DSC00461DSC00470

Sve sam stavila u šerpu gde se peklo meso, taman je ostao odličan saft sa svim ukusima piletine. Dodala sam malo vode i lagamo izdinstala.

DSC00475

Za to vreme sam sipala 200ml pirinča i 500ml vode u posudu za kuvanje pirinča ubacila u mikro na 15min/max800. tajming odličan sve je gotovo u isto vreme.

DSC00478DSC00480

 

DSC00482

Pirinač i povrće sam sjedinila i dodala još malo začina(možete pustiti mašti na volju).
Malo sam se igrala tokom dekoracije ovaj put sam pravila kule 🙂

DSC00483DSC00487
devojčice su smazale svoju porciju..muž po običaju radi do kasno piletina ga čeka u toplom serviranju…
brzo, ukusno, lako…ručak za radni dan 😀

DSC00498

P.S. na kraju je ostalo nešto rizi-bizija i dva bataka, batake sam iskostila meso iseckala, i sve pomešala, ostavila sam u novu klasiku..pa poslužiće ili kao ručak za jedno ili ću da primenim svoje umeće recikliranja i napravim novi ručak 😀

Ostavite odgovor