Delegiranje kraljica uspeha

IMG_20190309_171829Ne znam za vas, ali mene u životu nisu učili da se bavim deligiranjem. Čak šta više model koji sam mogla da usvoji u ranom detinjstvu je bio totalna suprotnost.

Moja majka, je model MOGU JA TO SAMA. I tako dok sam odrastala opšte prihvaćen model je bio da dobra uspešna žena (zadržaću se na momenat na ženama) mora i treba da zna da radi sve sama. Evo da ostanem samo u svom sokaku, sve te divne naše majke imale su posao (doduše tada od 7-14), posle posla čekali su ih kućni poslovi, mnoge (ako ne i sve) imale su bašte oko okućnice, gajile povrće za svoje porodice. Sećam se (zvuči skoro pa idilično) dok mi deca jurcamo po ulici, igramo se i razvijamo maštu kako su te naše majke skoro isto tako idilično posle posla radile u svojim bašticama, plevile leje luka i salate, kopale krompir… Razgovor se svodio da malo doviknu jedna drugoj, šta kod koje ima. Ponekad u pauzi da uzmu dah porilazile bi sa motikom u ruci i čavrljale malo, požalile se na korov, plamenjaču, i zlaticu koja će opet pojesti sav krompir. Đavodaganosi opet ćemo ga kupovati… Nastavak radnog dana, a i vikenda se opet svodio na kuvanje, spremanje, peglanje. I onda čega se sećam uvek sa tugom i bolom, bola moje majke, samo ponekad  na licu se oslikava taj bol (već kao mlada imala je proširene vene)…I tako dobre majke našeg sokaka su trošile tako dane uz naše bake (koje većinom su imale jednu brigu manje, ili više zvanu nemam stalni posao)…

U neko doba su se dozvoli pameti bar poneki i dali sebi za pravo da batale barem te baštice i zamislite šta odu na plažu tokom leta. Ovo je bio šok za mnoge, tema seoskog ogovaranja i raznorazni etiketa….

Verujem da je u gradskoj sredini, bar život bio malo drugačiji… Suština je ista sindroma mogu ja to sama.

Sećanja će me udaljiti i i od teme i od recepta… Da se razumemo moje detinjstvo je bilo divno  i srećno. Da se razumemo i muški deo populacije je imao svoje breme tog istog sindroma, da dobar domaćin mora i treba da uradi sam stotinu stvari oko kuće.. I tako nije to ni loše.. Treba čovek da zna sve..

Moja pokojna baka Marica koja je za mene bila i ostala kraljica  ❤️❤️❤️ često je znala da mi kaže ” U životu treba da znaš sve da radiš, moraš da znaš šta kako se sprema kuća, kako se peru prozori, kako se dobro skuva ručak, kako se okopa, kako izgleda dobro skrojeno odelo kad sve to stvarno znaš, možeš i da narediš kako hoćeš da ti se nešto uradi, ako ne znaš džabe ti novci da platiš tog nekog, on te te samo vozati tamo amo”… Njeno iskustvo i pametne reči možda nisam dobro razumela tog momenta.I tako usvojim ja taj deo moraš sve da znaš da mesim, kuvam, spremam, šijem… Da se razumem uz to još u pokoji majstorluk, pa naravno tu je i školovanje i posao koji radim Uz očevu parolu, koji je izrazito perfekcionista i samokritičan “Il radi nešto kako treba il nemoj ni da radiš” odrastem ja sa svim tim uverenjima i znanjima, i udala sam se za mušku verziju sebe koji mora, može i treba sve sam kao uspešan muškarac. Još pod glavnim uverenjem, naturenim isto tako u detinjstvu da sve to moraš da radiš sam jer štediš novac (a oskudacija je velika) … Kao mladi bračni par (kao i većina u Srbiji) bez posla upustili smo se u pustolovinu preduzetništvo, ona znanja umeća i vrednosti koje smo usvojili su koristili naravno da napravimo uspešnu firmu. Da koristilo je sve to, ali niko nas nije naučio da je delegiranje kruna uspeha. Imamo zaposlene, oni rade, većina pošteni i fini ljudi. Gajimo prijateljske odnose, sa istima, ali nešto neštima I dalje vučemo I radimo previše, ni odmora ni vikenda…. Pa ono kažu tako treba, imaš firmu i tako to ide pogotovo u Srbiji ….

I tako usvojim ja neka nova znanja i informacije i shvatim naravno da nije problem ni u njima, ni u Srbiji nego u meni (nama). Setim se reči moje bake, kada znaš šta hoćeš znaš i da “narediš odnosno da objasniš ljudima šta i kako želiš da se uradi. Hajde da vidimo kako da menjam ono što ne ide. Delegiranje je odlika uspešnih ljudi jer svoje vreme i energiju troše samo na ono što vole da rade, na ono što ih ispunjava, na stvari koje im donose novac.

Hajde da vidimo na primer za mene je spremanje kuće gubitak vremena, prosto mi je obaveza koju najmanje volim da radim. Recimo pisanje, čitanje, šetnja sa decom ili odlazak na prezentaciju Tupperware je nešto što me ispunjava. U ovom slučaju novac koji mogu da zaradim odlaskom na prezentaciju Tupperware je jednak (obično i veći) od novca kojim treba da platim ženu koja voli i koja uživa dok sprema. Uz to ostaje mi više vremena i za ostale stvari (čitanje, pisanje, deca) jer se sa prezentacije vraćam ispunjena, puna dobre energije. Čak da je novac koji zaradim na prezentaciji jednak novcu koji ću platiti osobu koja je spremala ja nisam na nuli. Ja sam u velikom plusu, jer prvo energetski se mnogo bolje osećam, radim posao koji volim koji me ispunjava i ostaje mi više vremena. Sreća nema cenu ❤️❤️❤️❤️

Kada tako počnete da razmišljate klupko počne samo da se odmotava.

Često po društvenim mrežama pročitam post tipa “potrebna žena za kuvanje i spremanje” ili “ko dobro sprema torte, kolače, ketering” u komentarima ispod takvog posta obično pored onih koji će dati preporuke i odgovoriti na pitanje ima gomila komentara kako je ta osoba neradnik, lenja, glupa, samo se folira..pokondirena tikva. Pa onda moja majka je sve to radila i ja ću jer šta njoj fali i vidiš kako je mene divno vaspitavana.. Pa slede još gore etikete da je dotična sponzoruša jer sigurno da je neka poštena to nebi mogla sebi da priušti… I tako te osobe pune gorčine bave se drugima jer ne mogu da se suoče i bave svojim životom.

Ne želim da se bavim njima, iznosim kao zapažanje, i možda nekog osvestim.

Pišem za one koje su svesni da će im delegiranje dati više slobode, a možda jos imaju “stege” i zavezana krila… Koji su možda jos uvek prikovani uverenjima koje su pokupili kao deca.

Bavite se svojim životom, problemima i osećanjima je  najveći posao i nije lak, ali je isplativ. Baviti se drugima, je mnogo lakše, samo što nas to vodi u ćorsokak…

Sasvim je normalno da radite posao koji volite, da date sebi za pravo da kuvate kada vam se kuva, ili poručite ručak ako vam je bas takav dan, da spremate ako vam se sprema da angažujete nekoga ko će da to radi umesto vas. Delegirajte, jer delegiranje je kruna uspeha.

Kada uzivate da spremite neki specijalitet za porodicu odlično, kada vam je mrsko odlično poručite iz restorana ili imate divne žene koje spremaju prava domaća jela sa puno ljubavi. Novac, a o njemu nemojte da brinete on će doći nađite samo posao koji volite da radite i koji vas ispunjava i posvetite se njemu.

Recimo ja volim kao što rekoh Tupperware, prezentacije, ljude koje srećem, iskustva koja delim, posude, prilike koje mogu da ponudim drugima, zadovoljstvo kada kao menager inspiriše druge da osvoje nešto, putovanja sve ono što je vezano za moj rad u Tupperware volim. Kada me pitaju koliko zarađujem ostanu zatečeni kada kažem dane znam ,  znam da zaradim dosta, ono baš lepo,ali cifru ne znam…

Sasvim je uredu i treba da radite i da zaradite, samo mora da postoji nešto drugo, nešto što vas pokreće pored novca..to je onaj začin, ona  mrvica koja daje pravi ukus životu.

Poznajem divne, krasne žene, dame, carice, majke,kraljice… Neke od njih imaju dobre poslove, rade u prosveti, bolnici, pošti… Na prvi pogled čovek bi rekao baš savršeni poslovi za jednu ženu 😀 Ah ta uverenja 🙂 ni sa njima ni bez njih… A one su se usudile i krenule u neke nove avanture, razvile svoj sopstveni mali svet, uspešan posao. Divim im se, srećem ih na raznim manifestacijama, pratim njihov rast i napredak i naravno koristim njihove proizvode. Imaju onaj osmeh zadovoljstva čak i kada im se umor ocrta na licu u očima im se vidi taj sjaj koji ih pokreće…Ono što sam osetila i videla jeste da su pored vremena, truda i novca uložile tu “mrvu” ljubavi i da su baš zato uspešne.

Ovaj put ću da izdvojim neke od njih, naravno da ih ima još i biće prilike i mesta za sve, nekom drugom prilikom  🙂 njih spominjem iz više razloga, prvo i osnovno jer su svoj hobi pretovrile u posao, drugo njihovi proizvodi su fantastični. Pa eto malo moje podrške na ovaj način prvo dragoj Sandri Krkljuš 56323806_314530549233379_4723526691937320960_n

i njenom fantastičnom domaćem ratluku 🙂

56120220_1692248500920775_2587716266831642624_n

samo nastavi tako da nas sladiš :). Ja sam hedonista, a kafa uz tvoj ratluk je poseban doživljaj i za nepce i za dušu :).

Naravno divna Ela i njeni prirodni proizvodi za negu tela, fantastične kreme i mirišljavi sapuni, koji hrane kožu i sva čula, znanje i ljubav se osete svaki put kada koristim neki od tvojih proizvoda. Hvala!

sapun-za-lice-i-telo-lavanda~37 sapun-zs-lice-i-telo-jungle-mania~38

I moja draga Đuđa,56523207_622036014935389_6414633248277659648_n

poznata kao Đuđasir sirsir 🙂 ona je posebna priča, jer sa njom sam razvila duboko prijateljstvo, jedna drugoj smo podrška. Povezala nas je ljubav prema siru i Tupperwaru. A iz toga se rodilo divno prijateljstvo i podrška.Djudja je neko ko živi svoj san, radi i korača ka svom cilju. O savršenom siru, kako ga pravi i čuva drugi put.

55957868_2124231281200925_7240028642904899584_n 56835564_417713899040413_1047407382348431360_n

Planiram ovih dana (meseci) kada nam dozvole obaveze da uz kaficu ćaskam sa ovim dragim damama na razne teme, a pre svega o tajnom začinu  koje ih je doveo do uspeha, o tome da li si i kolko naučile da delegiraju uz sve obaveze koje imaju i još mnogo…. Sve to ćete moći da pogledate na YouTube kanalu

  Inače, ako razmišljate čemu ova tema na kulinarskom blogu, kao što sam već napisala, pored ideja i saveta vezanih za Tupperware i kulinarskih ideja, imaćete priliku da podelim sa vama i po neku moju mudroliju iz života.. Za ovu temu me inspirisao jedan seminar. Pre izvesnog vremena sam bila na fantastičnom seminaru kod dr John Demartinija i dao je jednu tabelu na koji način se pravilno delegira, tabelu koja vodi ka uspehu. Da se razumemo to je postepeni proces, nije čarobni štapić, i pravilno delegiranje podrazumeva korak po korak kako bi stigli na poziciju da se bavite samo stvarima koje volite i koje vas ispunjavaju. Sa svojom tabelom se bavim, detaljno upisujem podatke, dala sam sebi vremena ali znam da uz sva znanja koja imam da ću za izvesno vreme se baviti samo stvarima koje volim koje me ispunjavaju, a da će uspeh i novac doći kao nagrada za sve to.

Uskoro vas očekuje novi video sa raceptom za kiflice, treba da ga namonitram, a za sada to radim sama 🙂 sviđa mi se. Priznajem učim nešto novo, nije baš oblast u kojoj se dobro snalazim, ono mogu d akažem održavam se na površini vode, a očekujem da ću uskoro da zaplivam 😀 planiram da upišem neki dobar kurs 🙂

Dok ne izbacim video, možete da pročitate recept za kiflice u ovde 🙂

Volim!

Probaj i ti! Lako je!

Ostavite odgovor